Şakran çocuk hapishanesinde ayrımcılık ve şiddet uygulandığı iddiası!

Şakran Çocuk Hapishanesi’ne dair gündeme gelen iddialar oldukça ciddidir ve bir an önce aydınlatılması gerekmektedir.

Hapiste Çocuk Ekibi

4 Ocak 2017 tarihli Dihaber’in paylaştığı haberi paylaşıyoruz.

Tutuklu Kobanêli çocuklara ‘Türkçe konuş’ baskısı

aliağa şakran

Şakran Çocuk Kapalı Cezaevi’nde Kürtçe konuşan Kobanêli 2 tutuklu çocuğun, “Burası Türkiye Cumhuriyeti devletidir, buranın resmi dili Türkçedir, burada Kürtçe konuşmak yasak” diyen gardiyanlar tarafından darp edildiği iddia edildi.

OHAL sonrası cezaevlerinde artan hak ihlalleri ve işkence iddialarına bir yenisi daha eklendi. İzmir Aliağa’da bulunan Şakran Çocuk Kapalı Cezaevi’nde tutulan ve yaşları 15 ila 17 arasında değişen M.A, İ.A, A.H, M.H.T, M.B ve N.M isimli çocuklara ters kelepçe ile işkence edildiği öne sürüldü. 30 Aralık 2016’da Şakran Çocuk Kapalı Cezaevi’nde bulunan çocuklarla görüşen Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) avukatlarından Yunus Emre Güneş, cezaevlerindeki baskı uygulamalarının sistematik bir hale getirildiğini söyledi.

‘KÜRTÇE KONUŞMAK YASAK!’

Geçtiğimiz hafta gardiyanlar tarafından 6 tutuklu çocuğun darp edildiğini belirten Güneş, yaşanan olayı şöyle anlattı: “Rutin arama esnasında Kobanê’li 2 çocuk tutsak Türkçe bilmedikleri için kendi aralarında Kürtçe konuşuyor. Kürtçe konuşan çocukları gören gardiyanlar ‘Burası Türkiye Cumhuriyeti devletidir, buranın resmi dili Türkçedir, burada Kürtçe konuşmak yasak’ diyerek çocuklara ırkçı ve cinsiyetçi söylemlerle hakaretlerde bulunmuşlar. Çocukların Kobanê’li olduğu için Türkçe bilmediklerini diğer tutuklu çocukların belirtmesi üzerine gardiyanlar tatmin olmamış ve çocukları tahrik ederek iteleyip durmuşlar.”

IRKÇI SÖYLEMLER EŞLİĞİNDE İŞKENCE

Olayın Cezaevi İdaresine taşınmasının ardından cezaevi müdürünün 50 gardiyan eşliğinde 6 çocuk tutuklunun bulunduğu koğuşu bastığını aktaran Güneş, 6 çocuk tutuklunun daha sonra tartaklanarak kameraların bulunmadığı hücrelere götürüldüklerini söyledi. Ardından elleri ve ayaklarından kelepçelenen çocukların ayrı ayrı hücrelere konulduğunu ifade eden Güneş, “Çocuk tutsaklara yaklaşık 20 dakika boyunca hiç durmadan ağır şekilde işkence yapılmış. 20 dakika işkence sırasında çocuk tutsaklara ‘teröristler’ diye bağıran gardiyanlar sürekli ırkçı ve cinsiyetçi söylemlerde çocuklara işkence etmişler” diye konuştu.

‘CEZAEVİ DOKTORU DARP RAPORU VERMEDİ’

Çocuk tutuklular 3 saat ters kelepçe ile hücrede bekletilmelerinin ardından revire çıkarıldıklarını dile getiren Güneş, cezaevi doktorunun sadece çocukların eline bakmakla yetindiğini ve çocukların darp edildikleri yerleri göstermelerine rağmen doktorun darp olayını rapora geçirmediğini söyledi. Darp olayının ardından 6 çocuk tutuklu hakkında Cezaevi İdaresi tarafından disiplin soruşturması başlatıldığının altını çizen Güneş, “6 çocuk tutsağa ayrı ayrı 5 gün hücre cezası ve 15 günlük etkinliğe çıkma cezası verilmiş” diye konuştu.

‘BUNDAN SONRA SİZİN İÇİN HERŞEY DAHA KÖTÜ OLACAK’

Çocuklar savunma için heyet önüne çıktığında cezaevi idaresi tarafından “Bundan sonra sizin için daha kötü olacak. Bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” şeklinde tehdit edildiklerini ifade eden Güneş, çocuklar yaşanan işkence ve tehditlerden dolayı tedirgin olduklarını aktardı.

‘SORUMLULAR HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ’

Çocuk tutuklular hakkında verilen hücre ve etkinlik cezalarına ilişkin ÖHP’li avukatlar olarak itirazda bulunacaklarını ifade eden Güneş, işkenceyi yapan gardiyanlar, cezaevi idaresi ve Adalet Bakanlığı hakkında ise suç duyurusunda bulunacaklarını kaydetti. Adalet Bakanlığı tarafından sarf edilen ‘daha fazla çocuk cezaevleri açılacak’ sözleri hatırlatan Güneş, “Adalet Bakanlığına buradan sesleniyoruz. Daha fazla çocuk cezaevi açacağınıza var olan cezaevi şartları ve koşullarını düzeltmelerini ve yaşanan hak ihlallerinin engellenmesini talep ediyoruz. Cezaevlerinde uygulanan sistematik işkence politiktir” şeklinde tepki gösterdi.

Yorum bırakın

WordPress.com'da ücretsiz bir web sitesi ya da blog oluşturun.

Yukarı ↑