CHP, çocuk mahpusların sayısındaki artışı ve durumlarını sordu!

18.09.2016 / ilerihaber.org

CHP’den cezaevindeki çocuklar için soru önergesi

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Necati Yılmaz çocuk mahkum sayısının son yıllardaki artışı ve çocuk mahkumların durumu ile ilgili TBMM’ye soru önergesi verdi.

cropped-sincan-cezaevinde-cocuk-mahpuslara-ciplak-arama-11.jpg

Son on yılda hakkında mahkumiyet kararı verilen çocuk sayısının yüzde 177 arttığını ifade eden yılmaz, hapis cezası alan 14 yaş altında çocuk sayısında Türkiye’nin ilk sırada bulunduğu iddialarını Binali Yıldırım’a sordu. Ayrıca önergede şu sorulara yer verildi:

Türkiye’de ortalama günde 40 çocuğun hapis cezası aldığı göz önüne alındığında, önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle ıslahevlerinde kalan çocuk sayısı kaçtır? Bunların kaçını erkek, kaçını kız çocukları oluşturmaktadır?

15 Temmuz 2016 darbe sürecinin sonrasında ıslahevlerinden infaz uygulamaları kapsamında tahliye edilen çocuk var mıdır? Varsa sayısı kaçtır?

Avrupa ülkeleri arasında bir yıl içinde hapis cezası alan çocuk sayısında Türkiye’nin Fransa’dan sonra ikinci sırada bulunduğu iddiaları doğru mudur? Doğruysa bunun nedenleri nedir?

Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle hakkında mahkumiyet kararı verilen suça itilmiş çocuk sayısında OECD ülkeleri sıralamasında Türkiye’nin durumu nedir?

Hapis cezası alan 14 yaş altında çocuk sayısında Türkiye’nin ilk sırada olduğu iddiaları gerçeği yansıtmakta mıdır? Bunun nedenleri nedir? Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle sıralamamız ne durumdadır?

Çocukları suça iten nedenlere ilişkin olarak ilgili kurumlar tarafından yapılan bir çalışmalar var mıdır? Bu çalışmalar kim ya da kimler tarafından yürütülmektedir? Çalışmaların içeriği nedir? Çocuklardaki suç oranının düşürülmesi konusunda hükümetiniz tarafından yürütülen çalışmalar nelerdir?

2015 yılında yabancı uyruklu 638 çocuk hakkında mahkumiyet kararı verildiği göz önüne alındığında, bu çocukların kaçını Suriyeliler oluşturmaktadır? Hakkında mahkumiyet kararı verilen yabancı uyruklu çocukların son 10 yıldaki dağılımı ne biçimdedir?

Hakkında mahkumiyet kararı verilen Suriyeli çocukların önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle suç dağılımları ne yöndedir?

Son 10 yılda okula devam etmeyen çocuk sayısı yıllar itibariyle nedir? Aynı dönemde suça maruz kalan çocuk sayısı ve maruz kaldıkları suç türleri yıllar itibariyle nasıl gerçekleşmiştir?

Çocukların suça itilmesinde veya suça maruz kalmasında eğitim hayatından kopuşlarının da etkisi olduğu düşünülmekte midir? Hakkında mahkumiyet kararı verilen ya da suça maruz kalan çocukların eğitimlerinin devam etmesi için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Yıllar itibariyle ayrı ayrı gösterilmek üzere ıslahevinde kalan çocukların eğitim durumları ne biçimde gerçekleşmiştir?

Yorum bırakın

WordPress.com'da ücretsiz bir web sitesi ya da blog oluşturun.

Yukarı ↑